Page content

article content

Hoe maak je brood?

Hoe maak je broodWat is nu lekkerder dan een huis gevuld met de geur van vers gebakken brood?

En wist je dat volgens een onderzoek, dat in het Journaal voor Social Pschology verscheen, de geur van vers gebakken brood ervoor zorgt dat mensen vriendelijker worden?

Stressvolle dag gehad? Het kneden van de deeg kan je ook helpen om je frustraties kwijt te raken, dus alle reden om aan de slag te gaan met zelf brood te maken!

Een belangrijk aspect bij het brood bakken is geduld – het brood moet tijd hebben om te rijzen. Je kunt natuurlijk een broodbakmachine kopen, alles erin doen, aanzetten en wachten tot het klaar is, maar waar blijft dan de voldoening?!

Om te beginnen kun je best een  basis recept gebruiken die je later uit kunt breiden als je meer vertrouwen hebt in het bakken van brood.

Maar voor dat ik overga naar het recept, zal ik proberen uit te leggen wat brood is en de meest gangbare soorten brood te bespreken.

Ingrediënten die nodig zijn om brood te maken zijn bloem, water, zout en natuurlijk gist. Gist is niks meer dan een eencellige schimmel, maar zodra de bovenstaande ingrediënten samen worden geroerd, zorgen enzymen in de gist en het meel ervoor dat grote zetmeelmoleculen worden afgebroken tot eenvoudige suiker en de productie van kooldioxide komt vrij, waardoor er luchtbellen in het deeg worden geproduceerd. Als meer en meer piepkleine luchtcellen zich vullen met kooldioxide, stijgt het deeg en het brood gaat rijzen.

Witbrood

Witbrood wordt gebakken van tarwebloem wat gemaakt is van de meelkern, (het middelste van de tarwekorrel) dus bevat geen kiem of zemel.

Bruinbrood

Bruinbrood wordt gebakken van zemelen en tarwemeel. Tarwemeel bevat iets meer vitamines, mineralen en voedingsvezel dan tarwebloem omdat het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel.

Volkorenbrood

Volkorenbrood wordt gebakken van volkorenmeel waarbij de hele tarwekorrel wordt gebruikt. Dit meel bevat fijngemalen kiemen en zemelen en het brood heeft ook vaak nog hele of gebroken tarwekorrels toegevoegd. Het bevat iets meer vezels, vitamines en  mineralen dan bruinbrood.

Tarwebrood

Tarwebrood is gebakken van tarwemeel en tarwebloem. Tarwebrood heeft meer voedingsstoffen dan wit brood omdat er meer van de tarwekorrel gebruikgemaakt wordt.

Meergranenbrood

Meergranenbrood is gebakken van meerdere soorten graan zoals bijvoorbeeld gerst, rogge of maïs en al die verschillende graansoorten geven hun eigen smaak aan het brood. Meergranenbrood komt voor in de soorten wit, bruin en volkoren. Vaak zijn er ook extra zaden en pitten toegevoegd.

Speltbrood

Wit speltbrood wordt gebakken van speltbloem. Dit is het middelste binnenste deel van de speltkorrel. De kiemen en zemelen zijn volledig uitgezeefd.

Bruin speltbrood wordt gebakken van speltmeel. Speltmeel bevat iets meer vitamines, mineralen en voedingsvezel dan speltbloem omdat een groter deel van de speltkorrel is gebruikt.

Heb je nu zin om zelf brood te gaan bakken, dan heb ik hier een super makkelijk recept voor beginnelingen. Je zult ontdekken dat dit de perfecte introductie is om lekker brood te bakken. Je kunt het gebruiken om meer te weten te komen over de essentiële ingrediënten van brood, je kneden te oefenen en de perfecte tijd voor jouw oven te ontdekken.

Recept Basisbrood: Wat heb je nodig?

 • 180ml warm water
 • 7g droge gist
 • 1 theelepel zout
 • 12g suiker
 • 12g Crisco of 14g koud boter
 • 120ml melk
 • 400g speltbloem (ongeveer)

Aan de slag

 1. Doe het warm water in een kom, voeg gist langzaam al roerend toe en blijven roeren tot alle gist opgelost is.
 2. Zout, suiker, melk en crisco of boter toevoegen en alles goed doorroeren tot alles goed gemengd is.
 3. 2/3 van de bloem toevoegen en goed mengen. Extra bloem, indien nodig, toevoegen totdat het deeg niet meer aan de kom blijft plakken.
 4. Sprenkel bloem op je werkblad en kneed hierop je deeg (zie tips en trucs). Beetjes bloem zo nodig toevoegen tot het deeg zacht en glad is en voelt niet plakkerig.
 5. Plaats het deeg in en ingevette kom en het deeg omdraaien zodat de bovenkant ingevet is.
 6. Afdekken en op een warme plaats 1 uur laten rijzen.
 7. Maak en vuist en duw deze voorzichtig maar stevig in het midden van het deeg.
 8. Vouw de zijkanten naar het midden om een bal te vormen.
 9. Kneed het deeg weer op je werkblad gesprenkeld met bloem.
 10. Oven voorwarmen tot 190 graden.
 11. Maak een broodvorm van het deeg en plaats het deeg in een ingevette broodblik.
 12. Afdekken en 30 minuten laten rijzen.
 13. Snij 3 keer in de bovenkant van het gerezen deeg met een scherpe mes
 14. Bak voor 45 minuten of tot het brood een goudbruine kleur heeft.
 15. Verwijder de brood uit de broodblik en laat afkoelen op een rooster.
 16. Geniet van de heerlijke geur van je eerste vers gebakken brood!

Tips en trucs

Doe een beetje bloem op je handen zodat de deeg niet op je handen blijft plakken.

KNEDEN: Om het deeg te kneden, gebruik je alleen de onderkant van je handenpalmen. Druk op het deeg met de onderkant van je handpalmen, vouw het deeg dubbel, draai het 45 graden en weer kneden. Blijf kneden, vouwen en draaien tot het deeg zacht en glad is.

Als je je weg rondom het maken van brood weet en je hebt hier al wat ervaring mee, kun je experimenteren met verschillende soorten brood (wit, bruin, volkoren enz.). Neem maar een kijkje in onze webshop en laat je inspireren door allerlei soorten meel en mixen.

Comment Section

0 reacties op “Hoe maak je brood?

Plaats een reactie


*