Page content

article content

Hoe maak je eierkoeken?

Eierkoeken zijn altijd populair geweest in Nederland, maar in 2006 schoot de populariteit in de lucht en was de verkoop van eierkoeken vertienvoudigd met de verschijning van het dieet boek van Sonja Bakker.

Eierkoeken zijn ronde, luchtige koeken die goudgeel zijn van kleur. Ze worden gezien als een gezond tussendoortje omdat ze heel weinig vet bevatten, maar vergeet niet dat er best veel suiker in zit! Je kunt eierkoeken kaal opeten of je kunt ze besmeren met roomboter en een zoete topping zoals jam, honing of hagelslag.  Een lekker traktatie of dessert is eierkoeken getopt met slagroom en aardbeien. Dit smaakt net als gebak! In Brabant is het ook de gewoonte om eierkoeken te eten met roomboter en bruine basterdsuiker.

Als je zelf eierkoeken bakt, dan kan je ook variaties aan het beslag toevoegen zoals stukjes chocolade, rozijnen, cranberries, enz. Je kunt ook volkoren eierkoeken maken en in Zeeland bakken ze zelfs eierkoeken met bolussmaak! Om eierkoeken te maken heb je maar 4 ingrediënten en 15 minuten tijd nodig, dus makkelijk te maken als je weinig tijd hebt. Ik zal hieronder een basis recept voor 12 eierkoeken geven die je zelf kunt variëren naar smaak.

Wat heb je nodig?

 • 3 eieren
 • 150 gram suiker
 • 160 gram bloem
 • 18 gram bakpoeder

Hoe maak je eierkoeken

 1. Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven 160°C, gasoven 3) en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
 2. Klop in een grote kom de eieren en de suiker gedurende 3 minuten tot ze schuimig zijn.
 3. Voeg geleidelijk de bloem en het bakpoeder toe en goed mengen.
 4. Gebruik een ijslepel om op elke bakplaat zes maatlepels beslag te maken. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte overlaat tussen het beslag.
 5. Plaats de bakplaat in het midden van de oven.
 6. Bak de koeken 10 minuten totdat ze goudbruin zijn. De eierkoeken moeten zacht blijven, dus pas op dat je ze niet te lang bakt.
 7. Neem de eierkoeken uit de oven en laat ze afkoelen op een rek.
 8. Herhaal met de tweede bakplaat.

Nu heb je heerlijke eierkoeken om op te eten. Nog een kleine tip, eierkoeken zijn ook heerlijk als je ze even opwarmt in de magnetron of oven. Hierbij kun je ze ook weer beleggen met een topping naar keuze.

Comment Section

0 reacties op “Hoe maak je eierkoeken?

Plaats een reactie


*