Page content

article content

Hoe maak je koekjes?

Hoe maak je koekjes?Er zijn zoveel verschillende soorten koekjes dat het lijkt mij eenvoudiger om de koekjes te delen door middel van de methode waarin ze worden gemaakt.

Kruimel methode
De naam verwijst naar het inwrijven van het vet in de bloem zoals zou gedaan worden bij het maken van gebak zoals zandtaart. Dit doe je door de bloem in een grote mengkom te plaatsen en de in stukken gesneden boter toe te voegen en vervolgens de twee samen tussen je vingertoppen te wrijven totdat het mengsel op broodkruimels lijkt.

Afhankelijk van het type koekje dat gemaakt wordt, worden andere droge ingrediënten dan toegevoegd voordat de natte ingrediënten zoals ei of melk, die het deeg aan elkaar binden, en dan is het deeg klaar om te worden uitgerold en gevormd.

De belangrijkste factor bij het maken van dit soort koekjes (zoals bij alle soorten gebak) is niet teveel te wrijven, anders worden de gluten in het meel overwerkt waardoor de koekjes eerder taai dan kruimelig worden.

Soms vragen recepten om het vet “in te snijden”. Dit werkt volgens hetzelfde principe als inwrijven, behalve dat het wordt gedaan met twee messen.

Hier is een basisrecept met de wrijfmethode die ongeveer 12 kleine koekjes maakt. Dit mengsel is gemakkelijk te onthouden omdat het in principe twee keer zo veel meel is als boter.

Ingrediënten
100 g  meel
50 g harde boter, in blokjes gesneden
50 g  basterdsuiker
1 eigeel

Bereidingswijze
Plaats de bloem in een grote mengkom, voeg de boterblokjes toe en wrijf in met de vingertoppen totdat het mengsel op broodkruimels lijkt. Roer de suiker erdoor en voeg het eigeel en het vanille-extract toe en meng tot een stevig deeg. Voeg wat melk toe als het deeg te dik is.

Hoewel dit deeg stevig is, kan je het best even in de koelkast zetten. Het kan dan worden uitgerold tot een dikte van ongeveer 1 cm voordat het in vormen wordt gesneden of je kan het in en rol vormen en dan plakjes snijden.

Bak de koekjes in de oven op 160°C (heteluchtoven 140°C, gasoven 3) voor 10 – 12 minuten.

Roer methode
De naam verwijst naar de toevoeging van het vet aan suiker zoals zou gedaan worden bij het maken van cake.  Dit doe je door zachte boter in een grote mengkom te doen, dan de suiker toe te voegen en de twee samen te kloppen met een houten lepel of een elektrische garde, tot het mengsel goed gemengd is en is licht en luchtig.

Afhankelijk van het soort koekje dat wordt gemaakt, worden daarna natte ingrediënten door het beslag geroerd, zoals eieren of melk, voordat het meel of andere droge ingrediënten worden toegevoegd. Dit deeg is vaak erg zacht, dus mag niet te dichtbij elkaar gebakken worden.

De belangrijkste reden voor het gebruik van deze methode is om ervoor te zorgen dat het mengsel goed wordt gemengd zonder dat het meel overwerkt wordt.

Hier is een basisrecept met behulp van de roer methode die ongeveer 12 grote koekjes maakt.

Ingrediënten
125 g  zachte boter
75 g  basterdsuiker
1 kleine eierdooier
1 theelepel vanille-extract
175 g  meel

Bereidingswijze
Roer de boter en suiker tot het licht en romig. De eierdooier en vanille toevoegen en goed door roeren. Bloem toevoegen en alles door elkaar mengen. Het deeg kan eerst kort gekoeld worden en dan uitgerold tot een dikte van maximaal 1 cm.Bak de koekjes in de oven op 160°C (heteluchtoven 140°C, gasoven 3) voor 10 – 12 minuten.

Je kunt andere aroma’s toevoegen in plaats van de vanille, of extra ingrediënten toevoegen zoals gedroogd fruit, noten of chocolade stukjes, of specerijen zoals kaneel, gemalen gember of kerriepoeder voor hartige versies.

Klop methode
De naam verwijst naar de manier waarop het ei wordt behandeld. Eiwit – deze worden geklopt tot ze stevig zijn. Eierdooiers / hele eieren – deze wordt samen met het suiker geklopt tot het dik en licht van kleur is. Deze soorten koekjes variëren van simpel geklopte eiwitten met toegevoegde suiker in de vorm van schuimkoekjes (meringue) tot substantiëlere koekjes zoals kokosmakarons. Omdat deze recepten enorm verschillen, is het niet mogelijk om hier een algemeen basisrecept te geven.

Gesmolten methode
De naam verwijst naar de manier waarop bepaalde ingrediënten worden bereid. In de meeste gevallen bevatten de recepten vloeibare zoetstoffen zoals honing, gouden (maïs-) siroop of melasse. Alle zoetstoffen (inclusief suiker) worden samen met het vet in een grote pan geplaatst, die vervolgens voorzichtig wordt gesmolten en geroerd tot ze goed zijn gecombineerd. Vaak worden de andere ingrediënten aan de gesmolten ingrediënten toegevoegd, dus het meeste werk wordt in de pan gedaan in plaats van in een mengkom.

Nogmaals, aangezien deze recepten enorm verschillen, is het niet mogelijk om hier een basisrecept te geven.

Hopelijk heb je nu zin om zelf aan de slag te gaan en met de koekjesmix van ‘Bak het zelf’ maak je gegarandeerd de lekkerste koekjes en je keuken wordt ook nog eens gevuld met de heerlijke aroma van zelf gebakken koekjes!

Basis koekjesHoe maak je koekjes

Wat heb je nodig?

 • 250 gram ‘Bak het zelf’ koekjesmix
 • 80 gram margarine of boter
 • 30 gram ei
 • mixer met deeghaak
 • Steekvormpjes of een drinkglas
 • Bakplaat

Aan de slag:

 1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
 2. Meng de koekjesmix, boter en ei met de mixer met deeghaak tot een glad deeg. Als je geen mixer met deeghaak hebt, kan je gewoon mixen met de hand.
 3. Plaats het deeg in de koelkast en laat het 1 uur rusten. Dit zorgt ervoor dat de koekjes hun vorm behouden tijdens het bakken.
 4. Pak de deeg uit het koelkast en rol het deeg uit tot ongeveer 5 mm dikte.
 5. Steek de gewenste vormen uit met de steekvormpjes of gebruik gewoon een drinkglas voor ronde koekjes en plaats deze op een ingevette bakplaat.
 6. Bak de koekjes in de oven op 160°C (heteluchtoven 140°C, gasoven 3) voor 10 – 12 minuten.
 7. Neem de koekjes uit de oven en laat ze helemaal afkoelen.
 8. De koekjes zijn nu klaar om evt. verder te decoreren met icing of met een sprenkeling poedersuiker.

Tips en trucs:

 • Je kan eieren tot kamertemperatuur brengen door ze een paar minuten te leggen in warm water.
 • Je kan koekjesdeeg en gebakken koekjes invriezen. Laat deze dan een nacht in de koelkast ontdooien.
 • Zijn je koekjes naar een paar dagen zacht geworden? Plaats ze dan 2 tot 3 minuten in de oven op 170°C en ze worden weer heerlijk vers.

Comment Section

0 reacties op “Hoe maak je koekjes?

Plaats een reactie


*