Page content

article content

Wat is bavaroise?

Bavaroise is een koud en gevormd gelatinedessert dat verwijst naar de ijsbommen van de 17e en 18e eeuw. IJsbommen waren vergelijkbaar met ijstaarten; ze werden vaak gemaakt in mooie vormen en bavaroise maakt gebruik van dezelfde ontwerpfunctie. Bavaroise werden geïntroduceerd in het begin van de 19e eeuw.

Bavaroise is Frans voor Beierse room, een lichte dessert met een Engelse custardroombasis. Eén versie van het recept bestaat uit het beluchten van de Engelse custard crème met slagroom, eiwitten en aroma’s. Bavaroise omvat fruitpuree, chocolade, koffie of likeur. De ingrediënten worden gemengd met gelatine en afgekoeld. Er wordt gezegd dat de traditionele bavaroise geen eiwit bevat, maar in plaats daarvan vertrouwt op extra slagroom om een ​​donzige textuur toe te voegen. Bavaroise wordt in glazen geserveerd of in een decoratieve vorm geplaatst en weer gekoeld om het een chique ontwerp te geven.

De textuur van bavaroise is net als die van dessertmousse. Veel dessertkoks gebruiken dezelfde technieken om beide items te maken. Een belangrijk verschil tussen mousse en bavaroise is dat witte chocolade soms een toegevoegd ingrediënt is in plaats van melk of pure chocolade.

Basis recept Bavaroise

Ingrediënten:

 • 5 eieren
 • 100g witte basterdsuiker
 • 500 ml melk
 • 1 vanillestokje of essence
 • 25 g gelatinepoeder
 • 200ml slagroom

Aan de slag:

 1. Breng de melk met de vanillestokje (in de lengte gespleten) of de essence aan de kook.
 2. Doe de dooiers en suiker in een kom en meng deze goed tot het licht van kleur is en alle suiker is opgelost.
 3. Tempereer het eimengsel door langzaam de helft van de hete melk eraan toe te voegen terwijl je constant roert.
 4. Roer het getemperde eiermengsel in de overgebleven hete melk en kook dit op een matig vuur onder voortdurend roeren, tot het mengsel iets dikker wordt, genoeg om de achterkant van een lepel te bedekken.
 5. Los de gelatine grondig op in kokend water (ongeveer 100 ml), voeg het hete eimengsel toe en roer tot de gelatine volledig is gesmolten / opgelost (zorg ervoor dat alle opgeloste gelatine uit de gebruikte container is geschraapt).
 6. Plaats de pan in een ijsbad en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur – ongeveer 18˚C. Als het mengsel onder deze temperatuur afkoelt, begint de gelatine te harden en vouwt deze niet soepel in de slagroom.
 7. Klop de room tot zachte pieken en vouw het in het gelatine mengsel, gevolgd door de eiwitten (geklopt tot zachte piek fase).
 8. Gebruik zoals aangegeven is om cakes te vullen, of giet het in vormen en laat het goed afkoelen voordat u het serveert.

 Tips voor Bavaroise:

 • De slagroom kan van te voren opgeklopt worden.
 • De eiwitten moeten zo laat mogelijk worden opgeklopt. Eenmaal geklopt houden ze slechts ongeveer 15 minuten hun vorm en keer dan terug naar vloeistof – ze kunnen niet opnieuw worden geklopt!
 • Vanwege de kleine hoeveelheid die met dit recept wordt gemaakt, zal de bavaroise, als de volledige hoeveelheid gelatine niet is toegevoegd (aan de binnenkant van de container blijft kleven), niet volledig uitzetten en uit elkaar vallen wanneer het uit de mal wordt verwijderd.
 • Lijkt je dit te ingewikkeld of durf je het nog niet aan? Dan hebben we ruim 20 verschillende soorten smaken bavaroisees in onze webshop. Alleen water en slagroom toevoegen en je hebt een heerlijke vulling of dessert!

Comment Section

1 reactie op “Wat is bavaroise?


Door wessel op 3 september 2019

ik mis de witte chocolade

Plaats een reactie


*