Page content

article content

Wat is botercrème?

Iedereen die ooit cupcakes heeft gebakken, heeft waarschijnlijk geprobeerd om botercrème te maken. Maar wist je dat er vier soorten botercrèmes zijn die meestal gebruikt worden? We hebben Amerikaanse, Zwitserse, Italiaanse en Duitse botercrème. Over het algemeen hebben ze allemaal boter in het eindproduct, maar ze worden allemaal heel anders gemaakt.

Hier ga ik deze vijf soorten beschrijven:

Amerikaanse botercrème

Amerikaanse botercrème is heerlijk romig, lekker zoet en verreweg de gemakkelijkste botercrème om  te maken. Het is gewoon een kwestie van zachte boter kloppen tot hij luchtig is, suikerpoeder, room en een beetje vanille toevoegen en alles samen kloppen. Geen koken vereist!

Sommige recepten zullen u instrueren om de ingrediënten voor deze botercrème (dus boter, poedersuiker, room en vanille) in een mengkom in één keer te combineren en deze zo te mengen, maar ik merk dat de boter eerst kloppen tot het licht en luchtig is, de botercrème ook een stuk lichter en luchtiger wordt.

De room helpt ook om de botercrème donzig en romig te maken, omdat het de botercrème wat dunner maakt. Als je een dikkere botercrème wilt, kun je altijd wat meer poedersuiker toevoegen. Wil je het dunner? Voeg dan meer room toe.

Amerikaanse botercrème heeft een lichte ivoor kleur en is iets steviger dan de meeste andere botercrèmes, omdat het een zeer hoog botervetgehalte heeft. Dit betekent echter ook dat het niet zo goed standhoudt bij warmere temperaturen, omdat zodra de boter begint te smelten, de botercrème niet meer in staat is om al die kleine luchtbellen vast te houden die je erin geklopt heb.

 

Zwitserse botercrème

Zwitserse botercrème staat bekend om zijn zijdezachte, lichte en romige textuur. Deze textuur komt van de meringue, die wordt gemaakt door eiwitten en suiker te kloppen in een kom bovenop een pan met kokend water totdat het mengsel 60 graden bereikt. Het wordt vervolgens verwijderd van het vuur en opgeklopt tot stijve pieken. Boter en smaakstoffen worden in de meringue geslagen om de botercrème te creëren. Nadat de boter is toegevoegd, zal de botercrème eerst schiften voordat het uiteindelijk zacht en egaal wordt. Vanwege de stijve schuimgebakbasis, houdt het glazuur goed zijn structuur en wordt aanbevolen voor het decoreren van taarten en cupcakes.

 

Italiaanse meringue botercrème

Italiaanse meringue botercrème is identiek in consistentie en textuur aan Zwitserse botercrème. De meringue wordt echter gemaakt met suikerstroop, zoals de Franse meringue. De suikerstroop wordt toegevoegd aan het opgeklopt eiwit, wordt tot stijve pieken geklopt en dan afgekoeld. Boter en smaakstoffen worden toegevoegd in de laatste fase om de botercrème te creëren. Het wordt ook gebruikt om cupcakes en taarten te decoreren, maar is wel moeilijker om te maken dan de Zwitserse botercrème.

 

Duitse botercrème

Duitse botercrème is op custard gebaseerd en staat bekend om zijn rijke en romige textuur. Het is gemaakt met banketbakkersroom, boter, banketbakkerssuiker en smaakstoffen. De custard (banketbakkersroom) is een gekookt mengsel van melk of room en eierdooier. De banketbakkersroom en boter worden samen geklopt en de suiker wordt toegevoegd. Omdat het gemaakt is met custard, kan het snel smelten en wordt niet aanbevolen om te gebruiken voor het versieren van taarten of cupcakes. Het beste is om het te gebruiken als vulling.

Nu hebt u vier verleidelijke botercrème opties voor het decoreren en vullen van je taarten en/of cupcakes, maar als u weinig tijd heeft of wanneer u nog niet durf te experimenteren, dan kunt u de van onze webshop proberen. Succes gegarandeerd!

Comment Section

1 reactie op “Wat is botercrème?


Door Martha op 21 september 2019

geen idee joh ik gebruik het nooit

Plaats een reactie


*