Page content

article content

Wat is fondant?

Cakes bedekt met fondant hebben een mooie, gladde en bijna porseleinachtige uitstraling. Fondant kan worden geboetseerd  in leuke ontwerpen die lijken op bijna alles wat je je kunt voorstellen, of je kunt textuur-fondant gebruiken om eruit te zien als vacht, ruches of zelfs golven. De mogelijkheden zijn echt eindeloos bij het versieren met fondant, maar wat is fondant?

Fondant is een eetbare suikerglazuur , en is, zoals je waarschijnlijk al denkt, het meest gebruikt om taarten, cupcakes of gebakjes te maken of te versieren. De textuur van fondant is heel anders dan de meeste glazuren, maar dat maakt het juist uniek.

Fondant komt in een paar verschillende vormen – meestal gerold of gegoten. Gerolde fondant (beter bekend als rolfondant) heeft dezelfde textuur als klei die een beetje stijver is dan je gewend bent, en gegoten fondant is een zeer gelatineachtig, dikke vloeistof. We zullen niet te diep ingaan op gegoten fondant, omdat het minder gebruikelijk is, maar het wordt gebruikt voor vullingen of voor het bedekken van cakes, b.v. petit fours, om je te helpen je het een beetje beter voor te stellen. Gerolde fondant wordt bijna uitsluitend gebruikt als decoratie voor de buitenkant van taarten en cupcakes.

Waar is fondant van gemaakt?

Gerolde fondant is gemaakt van suiker en water, soms met gehydrogeneerde plantaardige olie toegevoegd. Het bevat meestal ook een beetje gelatine of glycerine om te helpen met de beeldvormende en vormgevende eigenschappen. Bruidstaarten werden vroeger gewoonlijk gedecoreerd met marsepein of royal icing, maar fondant is tegenwoordig een populairder substituut, omdat beiden amandelmeel bevatten, wat moeilijk is bij het bakken voor grote groepen vanwege notenallergieën. Interessant is dat fondant ook gemaakt kan worden met poedersuiker en gesmolten marshmallows, maar die methode komt zeker minder vaak voor.

Gerolde fondant is, indien goed gerold nadat het is gemaakt, meestal in vlakke vellen die vervolgens worden gedrapeerd over cakes of worden gebruikt om vormen uit te snijden voor decoratieve doeleinden. Je kunt voorgerolde fondant in wraps bij sommige speciaalzaken kopen, of je kunt het in een pakje kopen en het zelf rollen. Zie het als taart versieren met Play-doh bijna, alleen veel veiliger om te eten! Ongeacht welke vorm het beste is, fondant zal absoluut een verrijking zijn om je taarten te versieren!

Waarom zou je Fondant gebruiken?

Met de opkomst van fondant zijn marsepein en royal icing uit de populariteit geraakt, maar er is nog steeds een grote concurrent van fondant in de taartwereld: botercréme. Botercréme is in feite een droom om mee te werken en het is romig en heerlijk. Ik zou door kunnen gaan, maar dat is niet het doel van deze post! Terwijl botercréme heerlijk en romig is, heeft het ook veel beperkingen, en dat is waar fondant voornamelijk in het spel komt.

Aan de andere kant is fondant eigenlijk het tegenovergestelde van botercréme op de meeste manieren. Hoewel fondant ook kan worden gekleurd, is dat waar de overeenkomsten eindigen. Fondant beschermt taarten tegen snel bederven, het vormt een soort “bescherming” aan de buitenkant van je taart. Je kunt de taarten op voorhand bereiden en gekoeld bewaren, en ze zullen nog een paar dagen later lekker en vers smaken! Fondant wordt hard als het koud is, zoals botercrème, en wordt dus het beste op kamertemperatuur geserveerd, maar je hebt meer flexibiliteit qua temperatuur dan met botercréme, want fondant smelt niet zo gemakkelijk. De decoratiemogelijkheden met fondant zijn vrijwel onbegrensd!

Sommige bakkers op tv hebben gigantische themaparken, auto’s en allerlei verschillende vormen gemaakt van fondant. Als je focus op de eerste bij plaats decoratieve mogelijkheden ligt, dan is fondant de voor de hand liggende keuze. Een probleem met fondant, dat je niet hebt met botercréme, is dat het fouten merkbaarder laat zien. Vingerafdrukken zijn extreem duidelijk op het oppervlak van fondant en moeilijk te repareren zonder het volledige oppervlakstuk opnieuw te maken. Maar, net als met alles, kan je met oefenen en een beetje handigheid  snel leren werken met fondant en zal je nooit meer terugkijken!

Als je bepaalde kenmerken van zowel botercréme als fondant wel lekker vindt, dan heb je geluk! Veel bakkers gebruiken botercrème om het oppervlak van de cake glad te strijken en helpen de fondant erop te plakken. Daarom kunt u de smaak en romigheid van de botercréme hebben zonder het decoratieve potentieel van het fondantoppervlak op te offeren!

Heb je zin om alle mogelijkheden van fondant te ontdekken? Dan vind je in onze webshop allerlei kleuren en maten fondant om mee te experimenteren!

Comment Section

0 reacties op “Wat is fondant?

Plaats een reactie


*