Page content

article content

Wat is Marsepein?

Deze blog gaat over marsepein. Maar voordat ik verder hierop inga, wil ik eerst het verschil uitleggen tussen marsepein en amandelspijs. Hoewel ze allebei zijn gemaakt van amandelen, zijn marsepein en amandelspijs compleet verschillende wezens. Marsepein is zacht, zoet en vaak gekleurd en in vormen gevormd. Het wordt ook gebruikt om snoep te bedekken net als fondant en wordt soms gegeten zoals het is. Amandelspijs is echter grover, minder zoet en wordt gebruikt als ingrediënt of vulling voor gebakken goederen.

Kunnen ze voor elkaar worden vervangen? De textuur en smaak van de twee zijn verschillend genoeg dat ze niet voor elkaar moeten worden vervangen.

Wat is Marsepein?

Marsepein is een confectie die voornamelijk bestaat uit suiker en amandelmeel. Vaak zijn er andere smaakstoffen zoals vanille, kaneel, nootmuskaat of andere zoete specerijen toegevoegd. Het is amandelfondant dat super zoet is, en het maakt elk zoet gebakje wat exclusiever.

Marsepein heeft hetzelfde doel als fondant op een taart. Het kan worden gekleurd en gebruikt om elke cake te bedekken. Het wordt meestal gebruikt voor  bruidstaarten en petits-fours. Het kan ook worden gevormd in de vorm van dieren, fruit, groenten, enzovoort, om leuke amandelsmaak traktaties te maken.

Geschiedenis

Het woord marsepein is afgeleid van de Duitse marzipan of Italiaanse marzapane, hoogstwaarschijnlijk na St. Marcus. Interessant genoeg zijn er veel theorieën over hoe marsepein werd uitgevonden. De Spanjaarden beweren dat marsepein werd uitgevonden in Toledo, terwijl Italianen zeggen dat het in Florence was. De Fransen beweren dat ze de zoete lekkernij in Frankrijk hebben uitgevonden.

De uitvinding van marsepein gaat echter meestal terug tot de 15e eeuw in Lübeck, Duitsland. Volgens de legende was er in die tijd hongersnood in de stad. Meel voor het bakken van brood was schaars. Daarom beval de senaat van Lübeck bakkers om een ​​alternatief te creëren. De bakkers combineerden eieren, suiker en rantsoenen met amandelen en zo was marsepein geboren. De exacte oorsprong van marsepein is echter onbekend, omdat veel andere steden in Europa het ook als een alternatief gebruikten in tijden van de hongersnood.

 

Hoe wordt marsepein gemaakt?

Marsepein kan op twee manieren worden gemaakt. Het Duitse variatie is een mengsel van amandelen en suiker grof gemalen en verwarmd tot het droog is. Na afkoeling worden zowel glucose als poedersuiker aan het mengsel toegevoegd. Bij Franse marsepein wordt suiker gekookt met water en dan toegevoegd aan de amandelen en dit levert een fijnere textuur en wittere kleur op.

Soms wordt marsepein gemaakt met eigeel om het een gelige kleur te geven, of een kleurstof om het de kleur te geven die je wenst. Soms worden smaakstoffen zoals rozenwater, sinaasappel, vanille en zelfs chocolade toegevoegd voor extra smaak.

Tradities

Hoewel niemand de echte oorsprong van marsepein kent, is het duidelijk geliefd en genoten in heel Europa en de rest van de wereld. Marsepein is een traditioneel gerecht om te eten op bruiloften en religieuze feestdagen in Italië, Griekenland en zelfs Cyprus. Het is een smakelijke en exotische toevoeging aan vele traditionele cakes, gebakjes, petit fours, chocolaatjes en snoepjes.

In Mexico wordt marsepein vaak gemaakt met pistachenoten of pijnboomnoten in plaats van amandelen en wordt gebruikt om mooie snoepjes te maken. In het Midden-Oosten wordt marsepein vaak gearomatiseerd met sinaasappel, kaneel of kardemom om een ​​zoet en smaakvol dessert te maken.

In veel delen van Noord-Europa wordt het als een groot succes beschouwd om op kerst- of nieuwjaarsdag een marsepeinvarken te ontvangen. In Duitsland betekent Schwein gehabt, of “met een varken” geluk hebben. Daarom symboliseert het marsepeinvarken geluk.

Comment Section

0 reacties op “Wat is Marsepein?

Plaats een reactie


*