Page content

article content

Wat is Royal Icing?

Wat is royal icing? En hoe is het anders dan ander glazuur? Het grootste verschil tussen, zeg maar, boter crème en royal icing is textuur: boter crème is romig en zacht, royal icing verhardt tot een snoepachtige textuur. Het creëert zo’n glad, gelijkmatig en vlekvrij oppervlak, dat je je misschien afvraagt: is het eetbaar? Inderdaad! Royal icing is net zo eetbaar als de koekjes en cakes die het kan bedekken.

De vroegste verwijzing naar Royal Icing dateert uit de jaren 1600. Het stond bekend als ‘Eiwit’ suikerglazuur – een goed geslagen mengsel van eiwit + poedersuiker. Het kreeg de eer ‘Royal’ toen het werd gebruikt voor het coaten en decoreren van de bruidstaart van de Engelse Koningin Victoria in 1840. Victoriaanse bruidstaarten weerspiegelden hun liefde voor extravagante, sierlijke versieringen. Taarten voor de meer welgestelde leden van de samenleving waren een confectie van royal icing, juwelen, parels, kunstbloemen en geaccentueerd met vergulding.

Maar aristocratie is niet vereist om royal icing te maken en te gebruiken. Het enige dat u nodig hebt, zijn een paar eenvoudige ingrediënten.

Hoe maak je Royal Icing?

Als je je hebt afgevraagd hoe je Royal Icing maakt, zal je merken dat het eigenlijk een heel eenvoudig recept is dat gewone ingrediënten gebruikt die je waarschijnlijk in je kast al hebt, banketbakkers suiker en een beetje water of citroensap, plus een houten lepel of elektrische mixer. En als u wilt, mag je een paar druppels van je favoriete kleurstof toevoegen. Onthoud alleen dat je maar een klein beetje kleur nodig hebt. Als de kleur niet zo donker of verzadigd is als je wilt, moet je er rekening mee houden dat deze donkerder zal worden als de glazuurlaag opdroogt.

Is Royal Icing moeilijk te gebruiken?

Royal icing is niet moeilijk te gebruiken, je hebt slechts een beetje ‘knowhow’ nodig. Eerst en vooral: wanneer royal icing opdroogt, wordt het hard  -wat geweldig is voor de uiteindelijke resultaten voor suikerglazuur en spuitwerk, maar kan lastig zijn als het halverwege gebeurt. Om problemen te voorkomen, houdt u uw glazuur afgedekt met een vochtige doek terwijl u werkt, en roer het af en toe eens goed door (vooral als u een kleine pauze heeft genomen). Voeg zo nodig een druppel of twee water toe om de gewenste consistentie te krijgen.

Je gebruikt dunnere, smeerbare royal icing voor achtergrondwerk bij koekjes, en dikkere royal icing voor het spuiten van lijnen en het maken van rozetten. Royal icing kan eenvoudig worden verdund door toevoeging van water (of citroensap), of verdikt door toevoeging van banketbakkerssuiker. Voeg vloeibare of banketbakkerssuiker toe in kleine hoeveelheden, zoals een halve theelepel per keer, en meng deze grondig voordat u beslist of je meer wilt toevoegen. Voor achtergrondwerk wil je een honingachtige consistentie die dun genoeg is om zich over de hele koekje te verspreiden, maar niet zo dun dat hij van de zijkanten wegloopt. Voor spuitwerk moet de consistentie als tandpasta zijn.

Wanneer je vloeistof toevoegt aan royal icing, kunnen er luchtbellen ontstaan die je wilt verwijderen of ze zullen te zien zijn op je koekjes. Dek uw glazuur af met een vochtige doek en laat het een paar minuten op kamertemperatuur komen, of schud het koekje na het glaceren heen en weer en tik het voorzichtig op het aanrecht. De bubbels komen naar de oppervlakte en kunnen dan worden doorgeprikt met de punt van een tandenstoker.

Zodra je je koekjes hebt versierd, laat je ze op kamertemperatuur staan. Het duurt 6 tot 8 uur voordat de Royal icing droog is.

Hoe bewaar je Royal Icing?

Als je verse of gedroogde eiwitten hebt gebruikt, moet je de Royal icing in de koelkast bewaren, waar het maximaal drie dagen houdbaar blijft. Royal icing gemaakt van meringue poeder kan worden bewaard bij kamertemperatuur. Zorg ervoor dat het keukengerei, dat je gebruikt om de icing uit uw mengkom over te brengen naar een container, schoon en droog is. Glazen of keramische containers zijn de beste soorten om te gebruiken. Vermijd plastic. Eenmaal overgebracht, drukt u voorzichtig een stuk vetvrij papier, perkamentpapier, plasticfolie of vochtige papieren handdoek over het oppervlak van uw glazuur om het geheel te bedekken en bedek je de container vervolgens met een deksel. Als je de Royal icing weer wilt gebruiken, dan laat je het gewoon op kamertemperatuur komen (nog bedekt) en dan goed roeren. Misschien moet je hem voor gebruik verdunnen of verdikken.

U kunt Royal icing ook invriezen in schone hersluitbare diepvrieszakken, waarbij de lucht uitgeperst is, voor maximaal een maand. Ontdooi op kamertemperatuur.

Maak in een handomdraai een heerlijke icing die geheel uithardt. Bestel onze mix via de webshop. 

Comment Section

0 reacties op “Wat is Royal Icing?

Plaats een reactie


*