Page content

article content

Welke soorten meel zijn er?

Meel dat wordt gebruikt bij het bakken komt voornamelijk voort van tarwe, maar het kan ook worden gemalen uit maïs, rijst, noten, peulvruchten en sommige groenten en fruit. Het gebruikte meelsoort is essentieel om de juiste resultaten te krijgen in het eindproduct. Verschillende soorten meel zijn geschikt voor verschillende items, en elke meel is anders. Je kunt niet van het ene type naar het andere overschakelen zonder de consequenties die het recept kunnen ruïneren. Om succes te behalen bij het bakken, is het belangrijk om te weten wat de juiste bloem is voor een goede resultaat!

Volkorenmeel

Volkorenmeel is het gezondste meel dat van tarwe gemaakt wordt. Volkoren meel omvat de zemelen, het endosperm en de kiem van de tarwekorrel waardoor het een iets donkerdere kleur krijgt en het voedzamer maakt. Doordat de meeste mineralen en voedingsvezels zich in de buitenste laag van de tarwekorrel bevinden, is volkorenmeel het meest rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezels. Het wordt vaak in steen gemalen om de zemelen en de kiem te beschermen, maar de aanwezigheid van de kiem vermindert ook de houdbaarheid van de meel.

Speltmeel

Speltmeel is één van de meest populaire volkoren, tarwevrij meel beschikbaar. Het komt naar voren in pasta’s, brood en in een aantal specifiek tarwevrije recepten. Spelt is een graankorrel in de tarwefamilie, maar het is niet hetzelfde als tarwe (hetzelfde geslacht, verschillende soort). Het lijkt erg op tarwe in uiterlijk, maar het heeft een veel hardere buitenschil voordat het is gemalen. Het heeft een nootachtige en lichtzoete smaak, vergelijkbaar met die van volkoren meel.

Speltmeel is populair omdat het erg smakelijk is en vrij gemakkelijk om mee te werken. Speltmeel bevat wel gluten, waardoor het heel gemakkelijk is om te gebruiken in recepten voor bv tarwe koekjes, brood, enz., waar je normaal patent bloem voor zou gebruiken. Door spelt toe te voegen, krijg je de smaak- en voedingsvoordelen van het volkorenmeel zonder de textuur van je baksel in gevaar te brengen.

Boekweitmeel

Boekweitmeel is glutenvrij, waardoor het een goede keuze is voor iedereen met glutengevoeligheden of coeliakie. Het zit boordevol voedingsstoffen, is overal te koop, is gemakkelijk om mee te werken en heeft een mooie nootachtige smaak. Boekweitmeel wordt vermalen van Fagopyrum esculentum, beter bekend als boekweit. Hoewel het als graan wordt behandeld, is boekweit geen graansoort of gras, maar het is eigenlijk een vrucht die nauw verwant is aan wilde rabarber. Om het te onderscheiden van granen, wordt het soms een pseudo-ontbijtgranen genoemd.

Maïsmeel

Maïsmeel wordt gemaakt door gedroogde maïskorrels in één van de drie texturen te malen: fijn, medium en grof. De traditionele manier om maïsmeel te maken was te malen met stenen, waarbij een deel van de schil en de kiem van de korrels behouden bleef. Dit maakt de maïsmeel voedzamer maar ook bederfelijker vanwege het hogere vetgehalte. De modernere manier om maïs te malen is door stalen rollers te rollen, die het grootste deel van de schil en kiem verwijderen. Naast het verschil in texturen, kan maïsmeel worden gemaakt van blauwe, witte of gele maïs.

Terwijl maïsmeel het traditionele ingrediënt in maïsbrood is, wordt het ook gebruikt voor textuur en zoetheid in koekjes en diverse soorten brood. Het wordt ook vaak gebruikt om oppervlakken te bestrooien voor dingen zoals pizza, om te voorkomen dat het deeg blijft plakken en kan ook worden gebruikt als verdikkingsmiddel voor b.v. soepen.

Roggebloem

Roggemeel is meel gemalen uit hele roggebessen of granen uit roggegras. Roggemeel wordt geproduceerd door roggekorrels te malen met een gegolfde rol om de korrels te malen. Vóór het malen, moeten rogge korrels grondig worden schoongemaakt om de moederkoren (een giftige schimmel) te verwijderen.

Roggemeel wordt gebruikt om roggebrood en zuurdesembrood te produceren, met een onderscheidende smaak  die afkomstig is van de lichtzure smaak die het roggemeel biedt. Roggemeel heeft een andere smaak en textuur dan tarwemeel en een betere voedingswaarde in vergelijking met brood gebakken met tarwemeel.

Er zijn lichte, middelgrote en donkere variëteiten van roggemeel. Het belangrijkste verschil tussen elk is de hoeveelheid zemelen die na verwerking in de bloem is achtergebleven. Hoe meer zemelen over zijn, hoe donkerder het meel. De voedingswaarde neemt ook toe als er meer zemelen aanwezig zijn, omdat de zemel laag de meeste voedingsstoffen bevat.

Broodrecepten met roggemeel geven een zachtere, vochtiger textuur in het eindproduct en een langere houdbaarheid.

Ongebleekt meel

Heeft van natuur een roomwitte kleur en heeft langer gerijpt dan gewoon meel. Aangezien geen chemicaliën zijn gebruikt voor het
bleken, hebt u hiermee een echt puur natuurproduct, waarmee u heerlijk wit brood met een volle smaak kunt bakken.

Alles wat dus heel fijn vermalen kan worden, kan worden gebruikt als meel. Zo gebeurt dit ook steeds vaker met blanke amandelen (amandelmeel) en gedroogd en gemalen vlees van de kokosnoot (kokosmeel). Net als boekweit zijn deze twee geen graansoort en zijn ze glutenvrij.

Meel bewaren

Bewaar meel in de verpakking op een koele, droge plaats. Vochtig meel weegt meer, waardoor de receptuur niet precies zal kloppen.
Als uw keuken erg vochtig is, kunt u het meel in een voorraadpot bewaren. Meel is 6 maanden houdbaar. Volkorenmeel is slechts 3 maanden
houdbaar, door het hogere vetgehalte wordt het snel ranzig.

 

 

 

 

Comment Section

0 reacties op “Welke soorten meel zijn er?

Plaats een reactie


*