De verschillende soorten zonnepanelen

In deze tijd van duurzaamheid is het belangrijk om te weten welke zonnepanelen je het beste kunt kiezen. Er zijn namelijk verschillende soorten zonnepanelen die elk hun eigen voordelen en nadelen hebben. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten zonnepanelen, zodat jij verantwoord kan kiezen!

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn dunne panelen die zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit. Ze worden steeds populairder, omdat ze een schoon en oneindig energiebron zijn. Zonnepanelen kunnen worden ingebouwd in daken en gevels van gebouwen, of ze kunnen als losse panelen op de grond worden geplaatst.

De verschillende typen zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in vele soorten en maten. Welk type zonnepaneel je nodig hebt, hangt af van factoren zoals het klimaat waarin je woont, hoeveel ruimte je op het dak hebt en natuurlijk je budget. In dit artikel lees je alles over de verschillende types zonnepanelen en helpen we je bij het maken van de juiste keuze.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijn silicium is het materiaal waaruit monokristallijne (of ook wel mono-si) zonnecellen worden gemaakt. Dit soort zonnecellen zijn donkerblauw of zwart van kleur en ze worden gezien als de beste keuze als het gaat om rendement. Eén groot voordeel van monokristallijne panelen is dat ze minder ruimte nodig hebben dan polykristallijne panelen. Dit maakt ze ideaal voor daken met weinig ruimte. Ook hebben ze een hogere efficiëntie dan polykristallijne zonnecellen. Dat betekent dat je met dezelfde hoeveelheid monokristallijne panelen een grotere productie van stroom kunt behalen dan met polykristallijne panelen.

Polykristallijne zonnepanelen

Zonnecellen die van polykristallijn silicium zijn gemaakt, worden ook wel poly-si of multi-si genoemd. Deze zonnecellen zijn lichtgrijs van kleur en ze worden gezien als de meest populaire keuze. Dit soort cellen is goedkoop in aanschaf en ze hebben een goede prijs/prestatieverhouding. Ondanks dat ze minder efficiënt zijn dan monokristallijne cellen, bespaar je door hun geringe prijs toch op de totale kosten.

Zonnepanelen op maat laten maken

De meeste zonnepanelen worden in standaard afmetingen gekocht. Soms kan het echter handig zijn om panelen op maat te laten maken. Dit is bijvoorbeeld handig als je dak vele hoekjes en kantjes heeft, je weinig ruimte hebt of als de afstand tussen de panelen en de regenspouw moet worden vergroot vanwege voorwaarden die door de gemeente zijn gesteld. Op maat gemaakte panelen worden vaak wel iets duurder aangeboden dan reguliere panelen, maar ze besparen je wel tijd (doordat er geen extra montagekosten hoeven te worden uitgedokterd) en werk (omdat je geen stukken hoeft te knippen).

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen, maar de meest voorkomende zijn:

– monokristallijne panelen
– polykristallijne panelen
– amorphe (thin film) panelen

Monokristallijne panelen zijn gemaakt van een enkel stuk kristal. Dit maakt ze duurder dan andere types, maar ze zijn ook efficiënter en hebben een langere levensduur. Polykristallijne panelen worden gemaakt van kleinere stukjes kristal, waardoor ze minder duur zijn. Amorphe (thin film) panelen zijn gemaakt van dunne lagen van aardse materialen. Ze zijn het goedkoopst om te maken, maar ook minder efficiënt en hebben een kortere levensduur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *